Książka kucharska

11 grudnia 2015

Jak trudno jest dopasować sobie odpowiednią dietę wie każdy, kto choruje na nieswoistą chorobę zapalną jelit. U mojego syna doszła jeszcze nietolerancja glutenu. Poza tym prawie wszystko, co kupujemy w sklepach jest naszpikowane chemią i różnymi „E”, z których jedne są mniej, inne bardziej szkodliwe. Właśnie dlatego coraz więcej potraw, wypieków, a ostatnio nawet wędlin robię sama w domu. Chętnie podzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami i zrobię to właśnie w tym miejscu.

Dziś pierwszy przepis

 

BISZKOPT BEZGLUTENOWY, który zawsze się udaje.

Składniki:

(z tortownicy 20-24 cm otrzymujemy 3-4 blaty)

– 5 jajek

– 3/4 szklanki cukru

– 1/2 szklanki mąki kukurydzianej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubijać do rozpuszczenia. Ubijając dalej, dodawać po jednym żółtku. Obie mąki zmieszać i przesiać przez sito, potem wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni bez termoobiegu. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w formie upuścić na stół z wysokości ok. pół metra – dzięki temu biszkopt będzie równy. Poczekać do całkowitego wystudzenia, potem cienkim nożem oddzielić boki ciasta od formy i podzielić na blaty.

Mała uwaga na koniec: przygotowując tort, spód upieczonego biszkoptu jest górą – tort ma wtedy prosty i równy wierzch.

Smacznego :)

 

 

Najprostsze mleko kokosowe bez „E”

 

 

W ostatnim czasie zaczęłam robić mleko kokosowe w domu – nic trudnego, a ten smak… Polecam każdemu, bo wykonanie jest banalnie proste. Kokos zwykle kupuję w lidlu, bo ma dobrą jakość.

Proporcje:

na dwie miarki wody jedna miarka kokosu

Wodę wlać do garnka i zagotować. Do zagotowanej wody wsypać kokos i poczekać aż zmięknie (zwykle jak całość jest już „letnia”, można działać dalej). Następnie należy wszystko dokładnie zblendować (najlepszy do tego jest blender, który ma minimum 20 tys. obrotów), a potem odlać i wycisnąć przez bardzo gęste sito lub płótno. Ja używam do odciskania specjalnego woreczka, który bardzo ułatwia zadanie. Mleko kokosowe można przechowywać kilka dni w lodówce.

A co zrobić z pulpą kokosową? Na kokosanki nie nadaje się, ale można ją wysuszyć – otrzymamy w ten sposób mąkę kokosową.

Wymyśliłam ostatnio jeszcze jedno zastosowanie pulpy – piekę z niej banalnie proste i zdrowe ciasteczka, ale o tym w kolejnym wpisie. 🙂

 

 

Ciasteczka z pulpy kokosowej (pozostałości po robieniu mleka)

 

 

dsc_0099

Te ciasteczka mają w wersji podstawowej tylko dwa składniki:

  • pulpa po wyrobie mleka kokosowego
  • banany

W wersji „na bogato” można dodać oleju kokosowego lub masła.

Trudno mi podać dokładne proporcje, bo banan bananowi nie równy  😀

 

Wykonanie:

Banana gnieciemy widelcem, a następnie dosypujemy pulpy kokosowej i dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Masa musi być mocno wilgotna, ale nie rozsypywać się w rękach. Formujemy małe kulki i spłaszczamy je. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 40-50 minut. Ciasteczka mają się raczej suszyć, niż piec, więc temperaturę ustawiamy na ok. 140-150 stopni, a na koniec zwiększamy ją, aby zarumienić wierzch.

Mmmmmm… pychotka 🙂 , a całe mieszkanie pachnie bananami i kokosem 🙂

Wskazówka dla osób, którym przeszkadza ciemniejący banan – wystarczy podczas gniecenia dodać trochę soku z cytryny.

Smacznego 🙂

 

 

Gofry bezglutenowe

DSC_0010[1]

 

Kupiłam niedawno gotowe gofry bezglutenowe znanej firmy. Nie dość, że cena z kosmosu (prawie 12 złotych za 4 malutkie sztuki), to smak taki sobie.

Postanowiłam, że zrobię sama – takie domowe i… udało się  🙂

Użyłam do tego:

  • 1 duże jajko
  • pół szklanki mleka (może być krowie, kokosowe itp.)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
  • szczypta soli
  • 7 łyżek mixu bezglutenowego do wypieków
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem, żeby się masa napowietrzyła). Ciasto ma być trochę gęstsze, niż na naleśniki). W razie potrzeby dolać troszkę mleka lub dosypać nieco mąki.

Z podanej ilości wychodzą 4 gofry.

SMACZNEGO

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s