Najprostsze mleko kokosowe bez „E”

W ostatnim czasie zaczęłam robić mleko kokosowe w domu – nic trudnego, a ten smak… Polecam każdemu, bo wykonanie jest banalnie proste. Kokos zwykle kupuję w lidlu, bo ma dobrą jakość.

Proporcje:

na dwie miarki wody jedna miarka kokosu

Wodę wlać do garnka i zagotować. Do zagotowanej wody wsypać kokos i poczekać aż zmięknie (zwykle jak całość jest już „letnia”, można działać dalej). Następnie należy wszystko dokładnie zblendować (najlepszy do tego jest blender, który ma minimum 20 tys. obrotów), a potem odlać i wycisnąć przez bardzo gęste sito lub płótno. Ja używam do odciskania specjalnego woreczka, który bardzo ułatwia zadanie. Mleko kokosowe można przechowywać kilka dni w lodówce.

A co zrobić z pulpą kokosową? Na kokosanki nie nadaje się, ale można ją wysuszyć – otrzymamy w ten sposób mąkę kokosową.

Wymyśliłam ostatnio jeszcze jedno zastosowanie pulpy – piekę z niej banalnie proste i zdrowe ciasteczka, ale o tym w kolejnym wpisie. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s