Ciasteczka z pulpy kokosowej (pozostałości po robieniu mleka)

 

 

dsc_0099

Te ciasteczka mają w wersji podstawowej tylko dwa składniki:

  • pulpa po wyrobie mleka kokosowego
  • banany

W wersji „na bogato” można dodać oleju kokosowego lub masła.

Trudno mi podać dokładne proporcje, bo banan bananowi nie równy  😀

 

Wykonanie:

Banana gnieciemy widelcem, a następnie dosypujemy pulpy kokosowej i dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Masa musi być mocno wilgotna, ale nie rozsypywać się w rękach. Formujemy małe kulki i spłaszczamy je. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 40-50 minut. Ciasteczka mają się raczej suszyć, niż piec, więc temperaturę ustawiamy na ok. 140-150 stopni, a na koniec zwiększamy ją, aby zarumienić wierzch.

Mmmmmm… pychotka 🙂 , a całe mieszkanie pachnie bananami i kokosem 🙂

Wskazówka dla osób, którym przeszkadza ciemniejący banan – wystarczy podczas gniecenia dodać trochę soku z cytryny.

Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s